Holterberg

De Holterberg is een heuvelachtig gebied dat grenst aan de Haarlerberg en Noetselerberg en onderdeel is van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Het natuurgebied bestaat uit veel heidevelden die worden afgewisseld met (naald)bossen. Een zeldzame inwoner van dit natuurgebied is de korhoender. In Nederland komt de korhoender alleen voor op de Holterberg en de Hoge Veluwe.

Natuurmuseum
Op het zuidelijk deel van de Holterberg is Natuurmuseum Holterberg gevestigd. Het museum betreft ook het informatiecentrum voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. 11 levensgrote diorama’s worden toon gesteld met meer dan 1000 dieren in hun natuurlijke houding en leefomgeving.

Bij het natuurmuseum zijn ook diverse restaurants gevestigd daarbij heeft u de mogelijkheid om midgetgolf te spelen bij Buitengewoon Holten. 

Bekende wandelroutes
De wandelroute het Pieterpad loopt over het hoogste puntje van de Holterberg (59,5 meter boven NAP). Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. De omstreeks 498 kilometer lange route loopt van Pieterburen tot aan Sint-Pietersberg bij Maastricht. 

Ook het Marskramerpad, onderdeel van de 2560 km Europese wandelroute E11 dat van Scheveningen richting de grens van Polen en Litouwen loopt, gaat over de Holterberg. Het Marskramerpad is een 372 kilometer lange route van Den Haag tot de grensplaats Bad Bentheim in Duitsland. 

Canadese begraafplaats
Het Holten Canadian War Cemetery bevindt zich op de Holterberg. Ongeveer 1500 militairen liggen op dit officieel stukje Candees grondgebied begraven. Deze militairen zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk bij de bevrijding van Nederland in 1945.